Familiewapen van Lennep �verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws van Huis te Manpad 2011
of 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022


Westertoren

Aan de voet....

Dat de ontwikkeling van de stad Amsterdam in de Gouden Eeuw voor de buitenplaatsen van Zuid-Kennemerland belangrijk is geweest, legt de gids u uit tijdens de rondleiding op Huis te Manpad.

Natuurlijk zijn de Amsterdamse grachten het belangrijkste symbool van de hoofdstad, maar de Westertoren mag er toch ook zijn, als ze zo staat te schitteren in de najaarszon.

De reguliere rondleidingen op Huis te Manpad zijn voor dit jaar gestopt. De wandelingen zullen op 1 februari 2012 weer aanvangen.

(november 2011)Fruitoogst

Het fraaie voorjaar met een goede bestuiving en een vrije natte zomer heeft een behoorlijke fruitoogst opgeleverd. In de werkschuur worden de diverse peren- en appelsoorten geselecteerd: o.a. Beurr� Hardy, Beurr� Diel, L�gipont, Alkmene, Manpads Glorie en Winston. Enkele soorten zijn heerlijk om zo te eten, anderen worden het best verwerkt in Oma's appeltaart of in een perenchutney.

Wilt u dit jaar nog een keer Huis te Manpad bezoeken, dan heeft u nog twee mogelijkheden: zaterdag 8 of zaterdag 15 oktober staat er een gids voor u klaar!


(oktober 2011)


Diverse peren en appels, oktober 2011


Koetshuis

Het is herfst!

Op de eerste dag van september begint de meteorologische herfst. En dat zie je ook al terug in de natuur. De tuinbaas van Huis te Manpad heeft al de eerste perensoorten geoogst. De bomen beginnen te verkleuren, de hortensia's tonen hun fraaie herstkleur in de ronding van de koetshuizen.


Herfsthangmatspin

En dat betekent spinnentijd!

Naast de bekende kruisspin die een wielweb maakt, zijn er nog andere spinnen die webben maken. Hier zien we een hangmatspin. Het web heeft niet het bekende wielpatroon. Het is dichter en vaak horizontaal, als een hangmat, gesponnen tussen het gras of lage struiken (hier tussen de hortensia). En de spin hangt vaak ondersteboven aan de onderkant van de hangmat. Je kijkt hier tegen de onderkant van de spin aan. En deze soort heet heel toevallig: de herfsthangmatspin (Linyphia triangularis).

(september 2011)groot springzaad

Mooie zomerbloeier

E�n van de fraaiste zomerbloeiers op de vochtige veengrond van Huis te Manpad is het Groot spingzaad (Impatiens noli-tangere) uit de balsamien-familie.

In tegenstelling tot het ook geel bloeiende klein springzaad, zitten de grotere gele bloemen onder het blad. In de beschutting voor de zomerregen, bungelend aan een fragiel uitziend steeltje.

Het Huis te Manpad is in Zuid-Kennemerland ��n van de weinige plaatsen waar deze circa 50 cm grote plant groeit. Reden dus om een keer mee te lopen op een excursie!

(augustus 2011)Berenklauw

Door het kappen van de bomen in het vochtige gedeelte van het bos op Huis te Manpad komt er licht op de voedselrijke bodem, waardoor er allerlei planten kunnen kiemen en groeien.

Zo ook de Reuzenberenklauw. Metershoog staan ze, met grote witte schermbloemen. En dat is voor veel insecten een geweldige voedselbron: de gehakkelde aurelia ( vlinder links), de aardhommel (rechts) en diverse zweefvliegen eten met smaak van de welgevulde dis.

(juli 2011)


berenklauw, juli 2011


Bijenzwermvangen

Werk aan de winkel

In het begin van de maand gingen de honingbijen zwermen. E�ntje vloog in een hoogstam appelboom: de limoenappel. De imker van Huis te Manpad vangt hier de bijenzwerm in een 'kieps'. Dit nieuwe volkje zal een plekje krijgen in een nieuwe bijenkast in de bijenschans van Huis te Manpad.


Manpad melange

Manpad melange

Gelukkig levert het vele werk ook nog iets op. Dankzij het fraaie voorjaarsweer vlogen de bijtjes goed op de bloeiende fruitbomen. In september kan de tuinbaas vele peren plukken (goede bestuiving door bijen leidt tot een goede bevruchting), de imker heeft nu al heerlijke fruithoning (Manpad Melange). Deze honing is te koop bij: Delicatessenwinkel W. Lommerse in Bennebroek
(zolang de voorraad strekt).

(juni 2011)bijenles door imker Manpad � foto R. Siebeling

Willinkschool op bijenles

De leerlingen van groep 7 van de Willinkschool uit Bennebroek kregen op Huis te Manpad honingbijenles. Na de theorie op school nu zelf zien hoe bijen leven, hoe ze raten bouwen, welke materialen er door de imker gebruikt worden. En het verschil tussen bijeneitje, bijenlarf en bijenpop. E�n leerling maakte kennis met de minder leuke kant van honingbijen houden: ze kunnen steken. Maar hij gaf geen krimp. Hij wist immers: bijenhouden is niet voor watjes.

Tijdens de les werden er twee werksters geboren, ze kropen onder luide toejuichingen uit hun pop.

Tot slot liet de imker ook een kolonie zien van solitair levende bijen: zandbijen.

Meer weten over wildebijen?.

(mei 2011)Kleine vos

Andrena fulva

Vossen op het Manpad!

Het mooie weer in de eerste week van april leverde twee leuke waarnemingen op:
De dagvlinder Kleine vos (links) heeft als vlinder ergens op de buitenplaats overwinterd en vliegt op de eerste warme dag van het jaar rond de slangenmuur. Het Vosje (rechts) is een solitaire bij, een zandbij. Ze heeft een lange vosrode beharing en snoept hier van de nectar van de perenbloesem. De perenbomen langs de slangenmuur komen in bloei! Dus deze en komende weken (appelbomen) is het Huis te Manpad een plaatje, ga mee op een rondleiding!

(april 2011)Restauratie fruitmuur

De gerestaureerde fruitmuur staat te blinken in het zonnetje. Rechtgezet, opnieuw gevoegd (met kalk) en voorzien van dakpannen. De muur (uit 1861) kan weer honderd jaar mee. Er is een nieuw spalier geplaatst en er zijn bramenstruiken geplant. Aan de westzijde zullen later weer oude perenrassen geplant worden.

(april 2011)


fruitmuur, april 2011


boerencrocus � foto Wilma van den Heuvel

Wilde bollen met een X-factor

Het Financieele Dagblad publiceerde op 19 maart 2011 een artikel over stinzenplanten in haar "Life style" magazine: FD Persoonlijk. Dat Huis te Manpad daarin niet mag ontbreken, moge duidelijk zijn.

Wilt u meer weten over bolletjes met een x-factor? Ga dan naar de website van het FD! En zoek op x-factor.
Of bezoek de website van de Warande.
Klik hier voor het filmpje!

Een keer meelopen op een excursie kan natuurlijk ook!

(maart 2011)De tuinbaas en zijn buitenplaats

Recent uitgekomen: een schitterend boek over een aantal buitenplaatsen in Nederland en de relatie met hun tuinbaas.

Zoals op deze website op diverse plekken reeds beschreven is, is de relatie tussen diegene die het dagelijks beheer en onderhoud doet en het terrein, in dit geval de Buitenplaatsen van Nederland is uitermate belangrijk. Dankzij de jarenlange ervaring zit er enorm veel kennis omtrent een juist beheer van deze vaak kleinschalige terreinen bij de tuinbazen.

En dat kleinschalige landschapselementen belangrijk zijn, blijkt uit het enorme aantal soorten dieren, planten en schimmels die zich in die biotoopjes openbaart. Die rijkdom aan soorten, de biodiversiteit, is enorm. En dat in een periode waarbij de biodiversiteit in Nederland schrikbarend snel achteruit gaat.

Daarnaast de cultuur: Buitenplaatsen herbergen vaak ook een stuk unieke cultuur. Op het Huis te Manpad bijvoorbeeld de koetshuizen, de zichtas, de beelden en natuurlijk de leifruitbomen langs de slangenmuur.

Vandaar dat tuinbaas Fred van der Hengst (uiterst links op de foto) en zijn buitenplaats "Huis te Manpad" niet ontbreekt in deze schitterende uitgave, voorzien van fraaie foto's. Hij laat in detail zien hoe de leifruitbomen verzorgd worden door ze op ouderwetse manier op te binden met zelf gekweekte wilgentenen.

Dit boek mag niet ontbreken in de boekenkast van een liefhebber van Landgoederen en Buitenplaatsen. Een uitgave die vooruitloopt op het Jaar van de Buitenplaats in 2012.

(februari 2011)


De tuinbaas en zijn buitenplaats


winterakoniet

Nieuw excursieseizoen

Vanaf 1 februari start het nieuwe excursieseizoen. Op zaterdagochtend en dinsdagmiddag staat een gids u bij de poort van Huis te Manpad op te wachten. Kom genieten van alle bloeiende voorjaarsplanten op Huis te Manpad: sneeuwklokjes, diverse narcissen en de winterakonieten. Wat later in het voorjaar: sneeuwroem en scilla's. Kijk op de pagina Bezichtiging voor de tijden. Toegang gratis.

(januari 2011)


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023