Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's



"Bewoners en bewerkers van buitenplaatsen"
expositie Leyduin - september/november 2014

Deze zeer speciale tentoonstelling is te zien in Huis Leyduin. Kenneth Stamp maakte foto's van de bewoners en het personeel van de buitenplaatsen: gepassioneerde boswachters en huurders, ruige tuinders, kundige jagers en nonnen.

Eén van de markantste foto's is die van de tuinbaas van Huis te Manpad, Fred van der Hengst. Aan het eind van een warme zomerdag in 2014, even uitrustend op de steel van de schoffel.

Deze bijzondere tentoonstelling voert de kijker mee in het hedendaagse leven op historische buitenplaatsen. Door het gebruik van sterke contrasten in licht en donker, claire-obscure, refereert Stamp aan portretten van welgestelden van oude meesters.

De tentoonstelling ‘Bewoners en Bewerkers van Buitenplaats’ is tijdens Open Monumentendag (13 en 14 september) van 10-17 uur en tot en met 14 november 2014 op doordeweekse dagen tussen 11 en 15 uur voor publiek vrij toegankelijk.
Op Open Monumentendag zijn er ook rondleidingen over de buitenplaats.

Huis Leyduin is te vinden op de Leidsevaartweg tussen nummer 49-51 in Heemstede. De buitenplaats is per auto te bereiken via ingang vanaf de Leidsevaartweg. Er kan niet geparkeerd worden bij Huis Leyduin, wel dichtbij aan de Manpadslaan 2 (gratis). Invaliden kunnen per auto voor de deur worden afgezet.

(september 2014)


Fred van der Hengst


Krenten met een schaartje Manpaddruif


Uitdunnen of krenten

Vorige maand heeft de tuinbaas van Huis te Manpad de druiventrossen onderhanden genomen.

Om grote druiven aan de tros te krijgen worden de kleinere besjes met een klein schaartje weggeknipt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte zodat de overige bessen kunnen uitgroeien tot overheerlijke druiven. "Ik moet wel een schaartje gebruiken: mijn handen zijn hier niet echt geschikt voor.", aldus Fred van der Hengst.

Dit werk is in de maand juni uitgevoerd, een paar uur per dag, wanneer de zon nog niet hoog aan de hemel staat en de temperatuur in de druivenkas nog enigszins dragelijk is. Het is een secuurwerkje, waar Fred zijn leesbril bij op moet zetten.

(juli 2014)


Detail Manpad-ets Reinder Homan

Tentoonstelling in het koetshuis

Tijdens het speciale “Midzomerweekend op de Buitenplaatsen”, dat op 28 en 29 juni 2014 in Zuid-Kennemerland gehouden wordt, exposeren twee grafiekkunstenaars hun werk op in het linker koetshuis.

Etsers Han van Hagen (1944) en Reinder Homan (1950) hebben ieder op eigen wijze Huis te Manpad in een ets vastgelegd. Van Hagen verbeeldt in zijn etsen landschappen, dieren en planten; de werkelijkheid is altijd aanwezig. In de vakkundig gemaakte etsen van Homan komen stilte, bezieling, liefde en respect voor de natuur samen. Naar de poëzie van de grillige werkelijkheid is de kunstenaar op zoek en intensiveert zo de waarneming. Kom zelf kijken naar hun werk en ontmoet de kunstenaar op Huis te Manpad! Van beide kunstenaars is hun werk ook te koop.

De tentoonstelling is geopend van zaterdag 11.00 tot 16.00 uur, en zondag vanaf 10.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk.

 
Speciale excursies

Tijdens dit weekeinde zijn er ook speciale rondleidingen door een deel van het park van Huis te Manpad. Onder leiding van een gids krijgt u in een uur een impressie van deze best bewaarde buitenplaats van Zuid-Kennemerland.

De wandelingen beginnen op elk uur vanaf 10.00 uur vanaf de hoofdingang. De laatste rondleiding start om 16.00 uur. Honden zijn niet toegestaan. Parkeren doet u buiten het toegangshek. Het huis zelf is niet te bezichtigen.

(juni 2013)



Koningin op Huis te Manpad ©verKennemerland


Koning en koningin zorgen voor nieuw leven
op Huis te Manpad

Bijna alle gebouwen van Huis te Manpad zijn oud. Het zijn provinciale of rijksmonumenten, en dienen dan ook zorgvuldig beheerd en onderhouden te worden. Behalve de stal van de imker. Die is van recentere datum.

In de stal staat echter een rietgevlochten bijenkorf, die ruim tachtig misschien wel honderd jaar geleden nog dienst deed in Drente. Maar ze voldoet anno 2014 nog prima. Het is dit jaar de woning van een fraaie bijenkoningin. Het volk groeit maximaal. De imker van Huis te Manpad heeft de koningin en haar volk meer ruimte gegeven door afgelopen week een extra rieten ring onder de korf te plaatsen. Nu kunnen ze nog meer nectar halen!

Naast een koningin huisvest de imker dit jaar ook een koning!

Nest Winterkoning op Huis te Manpad ©verKennemerland

Een winterkoning heeft zijn nest gebouwd in de bijenstal, boven de toegangsdeur, de mannetjes van de winterkoning bouwen het nest en lokken dan een vrouwtje met hun gezang. De imker trakteert op beschuit-met-muisjes wanneer er jonge winterkoninkjes zijn.

Gaat u mee op excursie? Het Haarlems Klokkenspel staat nu al in bloei, en is daarmee een aantal weken eerder dan andere jaren.

(mei 2014)



Appelbloesem nog in knop!

Maar het duurt niet lang meer. Het warme weer van de maand maart heeft gezorgd voor een vroege bloei, met name in vergelijking tot het koude voorjaar van vorig jaar.
De perenbomen langs de fruitmuur, die profiteren van de luwte en ze staan pal op de zon, zijn al bijna uitgebloeid!

De appelbomen komen iets later in bloei. Dus als u nog wil genieten van de fraaie bloesem in de mooiste fruittuin van Zuid-Kennemerland dan moet u binnenkort meegaan op excursie.

(8 april 2014)


Appelbloesem (204)

sneeuwklokjes ©verKennemerland

Sneeuwklokjes in overvloed!

Op het Huis te Manpad staan er honderdduizenden, misschien wel een miljoen. De hele kruidlaag in het bos kleurt op sommige plekken sneeuwwit. En dat in een winter die geen enkele sneeuwdag kende. Toch nog een beetje winters.

Vermeerdering van sneeuwklokjes gebeurt voornamelijk vegetatief. Honingbijen bezoeken op een wat warme dag wel de sneeuwklokjes, maar tot zaadvorming komt het nauwelijks.
De kleine bolletjes die aan de zijkanten ontstaan (klisters) worden bijvoorbeeld door muizen losgewoeld. Na verloop van tijd krijg je een sneeuwwit tapijt van voorjaarsbloeiers. Tussen al die vele sneeuwklokjes staan ook sneeuwklokjes met dubbele of gevulde bloemen (Galanthus nivalus plenus).

Loopt u een keer mee op een wandeling dan kunt u zelf het verschil zien! De gids weet ze tussen al die witte bloempjes te vinden. Ook andere voorjaarsplanten staan of komen in bloei: winterakonieten, scilla's, speenkruid, en de eerste bloeiende bosannemonen zijn ook al gesignaleerd.

(eind februari 2014)


Dubbele sneeuwklokje ©verKennemerland


nieuw leven: Manpaddruif ©verKennemerland


Nieuw leven

Het is begin februari. Nog hartje winter, maar echt winters is het buiten niet. De temperatuur is nog niet langdurig onder het vriespunt geweest. De natuur lijkt wederom van slag.

De op oudjaarsdag afgenomen ranken van de oude Frankenthalerdruif (zie hieronder) zijn in een pot met aarde gestopt en beginnen in week 6 van het nieuwe jaar al uit te lopen. De helft van de stekken vertoont al leven, de andere helft laten we nog rustig in de verwarmde serre staan. Niet iedereen is immers even snel in zijn ontwikkeling.

Een kloon van een druivenstok uit 1890, wie wil dat nou niet?
U wellicht?

(februari 2014)



Excursieseizoen 2014 gaat van start!

Ze staan al te trappelen, de vrijwillige rondleiders van Huis te Manpad. Op zaterdag 1 februari kunt u mee op de eerste wandeling van 2014. Om 10.00 vertrekt de gids vanaf de hoofdingang aan de Herenweg voor een wandeling van circa 1,5 tot 2 uur. U hoeft zich niet aan te melden voor deze boeiende wandeling, en de toegang is gratis.

Deze winter is het hakhoutbeheer voortgezet op Manpad. Een gedeelte van het essen- en elzenbos is weer gekapt op de zogenaamde hakhoutstoven. Deze stoven zullen in de komende jaren uitlopen en een gesloten bos vormen. Zo ontstaat een systeem van licht naar donker, waarin allerlei bosplanten en kruiden gedijen. Opvallend is verder de heraanplant van leifruitbomen aan de hoge westelijke tuinmuur, waar vroeger de abrikozenkas stond. Hier is een bijzondere vorm van hovenierskunst toegepast. De perenbomen zijn hier in allerlei bijzondere leivormen gesnoeid en bevestigd tegen de spalieren aan de muren.

Vele vroegbloeiende bolgewassen staan reeds in bloei, zeer de moeite waard om komende maand mee te gaan op een wandeling.

(januari 2014)


Winter op Huis te Manpad (2009)


snoeien druif


Druiven snoeien

Onder toeziend oog van de tuinbaas Fred van der Hengst snoeit vrijwilligster Mirjam op Oudejaarsdag 2013 de Frankenthaler-druiven in de koude kas.

Alle ranken van afgelopen jaar worden teruggezet tot aan de hoofdtak. Eén, twee ogen, laten staan of soms met de zaag een deel van de hoofdtak terugnemen. Er blijken vaak nog vele 'slapende' knoppen te zitten die volgend jaar wellicht tot leven komen. Dit alles onder het mom: snoeien doet groeien.

Later deze winter krijgt de stokoude druif nog een bemesting. Al het oude blad wordt weggehaald, zodat er in de druivenkas geen schimmels tot ontwikkeling kunnen komen. En daarna was er koffie met oliebollen!


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023