Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws uit 2019


honingbijen

Zwerm op het Manpad

Als de imker van Huis te Manpad even niet oplet, gaat ťen van zijn honingbijkoninginnen er vandoor. Dat doet ze niet alleen. Ze neemt een hele hofhouding bestaande uit een duizend werksters met haar mee.

Het vreemde is: ze gaat nooit ver weg. In de grote, oude appelboom voor de bijenstal strijkt de koningin neer. En de werksters kruipen om haar heen.

De overigen blijven verweesd achter op de oude lokatie en gaan direct aan de slag om een nieuwe koningin te 'benoemen'. Een intrigerende gemeenschap zo'n honingbijenvolk.

11 mei 2019Perenbloesem in bloei

Er zijn mensen, ook uit Heemstede, die nog nooit op Huis te Manpad zijn geweest. Onbegrijpelijk! Want het is ťťn van de best bewaarde pareltjes uit de regio.

Speciaal voor die mensen hebben we het pareltje nog extra opgepoetst. De perenbomen staan te glimmen in de zon, langs de fraaie slangenmuur rondom de moestuin en boomgaard.

Kom kijken! Twee keer per week is er een excursie.

(foto: april 2019)


perenbloesem-manpad-2019


ReeŽn

ReeŽn op het Manpad

Als u over de Leidsevaart fietst, loopt of rijdt kijk dan even bij het passeren naar het Huis te Manpad. Wellicht ziet u reeŽn lopen over de wildbaan!

Afgelopen week zagen we acht. Het was tegen zonsondergang. Ze wilden niet poseren voor de foto, vandaar dat alleen de witte spiegel, - de witte kontjes - nog zichtbaar is.

(foto: Wilma van den Heuvel, 19 maart 2019)Nieuwe lindebomen voor het Manpad

Het is gelukt. De nieuwe lindebomen staan in de grond en op de juiste plek.

Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft, ondanks de harde wind, de eerste van twintig nieuwe, jonge lindebomen in de grond gezet. Ze werd daarbij geholpen door Annelies van der Have (wethouder groen) en Sjaak Struijf (wethouder cultuur) van de Gemeente Heemstede.

Dit alles onder toeziend oog van het bestuur van de Stichting Huis te Manpad en vele genodigden. De jongste aanwezige, Imme, geboren en woonachtig op het Manpad en een verre nazaat van de familie van Lennep, deed er met hulp van zijn moeder nog een schepje zwarte grond bij. Wanneer hij met pensioen gaat, zal hij volop kunnen genieten van het geboomte van het Manpad.

Meer informatie over de bomen op de lindebomen-pagina

(11 maart 2019)


lindenplanten, maart 2019
plantenlindebomen planten lindebomen


De kap van de lindebomen

Het was gepland. Er was een heus draaiboek. In februari 2019 zou het gaan gebeuren. De kap van de lindebomen.
Maar als je dan het voorplein nu ziet, dan doet het toch een beetje zeer. Zo'n kaal gezicht. Je mist de vertrouwde uitstraling.

Gelukkig staat er ook in het draaiboek dat er volgende week nieuwe, jonge lindenbomen geplant gaan worden.
En de belofte dat die zeer goed worden onderhouden, zodat over twintig, dertig misschien veertig jaar iedereen zal zeggen:

Dat hebben ze goed gedaan!
Toen, in tweeduizendnegentien.

Meer informatie over de bomen op de lindebomen-pagina

(foto: Wilma van den Heuvel, maart 2019)


lindekap, februari 2019


bosuil 2019

Op eieren zitten

In het park van Huis te Manpad hangen twee uilenkasten. Ze worden onderhouden door de uilenman, Coen Visser. Het ene jaar - wanneer er relatief veel muizen zijn - wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de 'kraamkamer'. Andere jaren blijven ze leeg.

Eind februari werd deze foto genomen. Gezien de houding van de uil (broedse houding en de prooi, een merel) staan de eieren op springen. We laten het vrouwtje verder met rust.

(foto: Coen Visser, februari 2019)Excursies Huis te Manpad
levende historie in een mooie groene omgeving

Op zaterdag 2 februari a.s. beginnen de wekelijkse excursies op Huis te Manpad, misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland. De tuinbaas heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten, waardoor de Buitenplaats er prachtig verzorgd bij ligt. Manpad is beroemd vanwege de overvloedige stinsenflora en vooral de vele sneeuwklokjes zijn de moeite waard. Kom vroeg in het seizoen, want de bloemenpracht is, zoals de laatste zachte winters gebruikelijk, vroeg in het jaar te zien.

Nieuwe lindebomen en nieuwe reigersoort
De linden aan de Wildlaan zijn opgekroond en kunnen verder als fraaie randbomen langs deze zichtlijn doorgroeien. De nieuwe bomen, die dienen als vervangers van de oude linden op het voorplein, zijn gearriveerd en staan klaar om geplant te worden. Het is nu wachten op een goed moment. Er is een nieuwe vogelsoort op Manpad vastgesteld: de grote zilverreiger. Deze reigersoort is, na decennia lang uit ons land verdwenen te zijn geweest, weer als broed- en standvogel teruggekomen en zeker in de wintermaanden geen zeldzaamheid meer. Spiegelend in de vijver bij het grote huis, is de zilverreiger een hoffelijke verschijning!Galanthus nivalus plenus
© foto: Huib Koel

Sterappels en beheerplan
Helaas is de aanplant van een aantal pruimenbomen na een aantal jaren geen succes gebleken. Deze fruitbomen zijn nu vervangen door appelbomen van het ras sterappel. Dit smakelijke bewaarappeltje is in particuliere collecties bezig met een comeback. Verder is er een nieuw beheerplan in voorbereiding, waarbij bestuur en tuinbaas zorgen voor een zorgvuldig en planmatig beheer van deze fraaie buitenplaats.

Excursies
Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar, die u meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag.

Meer informatie over de vervanging van de lindebomen: lindebomen-pagina.
Meer informatie over bezoek op de pagina: bezichtiging.

17 januari 2019


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

twitter©verKennemerland.nl