Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws uit 2018
twitter

maaien met de zeis
Maaien in de zomer!

Twee weken eerder dan normaal zijn de vrijwilligers van de SEB (Stichting Ecologisch Beheer) begonnen met het maaiwerk van het ruige gedeelte en de slootkant. Met moderne apparaten, maar ook lekker ouderwets met de zeis.
Meer weten over dit vrijwilligerswerk? www.SEB-haarlem.nl

(juli 2018)reekalf
reekalfje
© foto Fred van der Hengst
Nieuw leven op Huis te Manpad

Verscholen in het hoge gras ligt een reekalfje. Ze is door moeder Ree daar achtergelaten. Tijdelijk. Moeder komt regelmatig terug om te kijken hoe het gaat en om het jong te voeden.

De populatie reeŽn dat in en rond het park van Huis te Manpad leeft, heeft het prima naar het zin. Geschat wordt dat er in totaal vier of vijf jonge reeŽn dit voorjaar geboren zijn.

Wanneer u een keer meeloopt op een rondwandeling - elke zaterdagochtend om 10.00 uur start een rondwandeling bij het toegangshek - heeft u de kans om een ree te spotten. Wel goed opletten, want ze zijn zo verdwenen in het bos.

(juli 2018)


Manpad in 'Duin'

In het lentenummer van Duin schrijft Antje Ehrenburg een leuk artikel over Huis te Manpad en de beheerders.

Het kwartaalblad 'Duin' is een uitgave van de Stichting Duinbehoud. Het is een landelijke organisatie die zich inzet voor de natuurbelangen van de Nederlandse kustduinen en voor de belangen van mensen die van deze natuur willen genieten.

Lees hier het hele artikel: Lente nummer Duin (pdf)

Meer informatie over de Stichting Duinbehoud op www.duinbehoud.nl.

(17 maart 2018)


Duinbehoud
Huis te Manpad in het blad "Duin"
© foto: Antje Ehrenburg

bosanemoon
Anemona ranunculoides
© foto: Gert-Jan Huisman
bosanemoon
Anemona nemorosa
© foto: Gert-Jan Huisman

bosanemoon
Vrijwilligers planten bosanemonen
© foto: Tuinbaas Bas van der Hengst

Bosanemonen

Niet dat er op de buitenplaats weinig stinzenplanten bloeien, maar veel bosanemonen stonden er niet. Gelukkig had

"Huisman Bijzondere Bolgewassen"

uit Heemskerk nog wat kleine wortelstokjes over.
Van bosanemonen zijn diverse soorten: witte, zachtrose, gele en blauwe. En in diverse cultuurvariŽteiten.

De bosanemoon is een stinzenplant die graag onder beuken groeit. Ze bloeien in de maanden maart en april, wanneer er nog geen blad aan de bomen zit. Het bloemhoofdje draait dan mee met de zon.

Ze zijn best wel wat kieskeurig. Het duurt een paar jaar voordat ze zich 'gesetteld' voelen, en uitbundig gaan bloeien. Zelfs als ze uitgebloeid zijn dulden ze geen andere planten zoals zevenblad of brandnetels in de buurt. Een plek onder de beuken zonder ondergroei vinden ze geweldig. Over een paar jaar nog meer kleurenpacht op het Manpad!

Meer weten?
Kijk op de website: Huisman Bijzondere Bolgewassen

(maart 2018)Winterakonietenfeest

Terwijl half Nederland carnaval of valetijnsdag viert, vieren wij het winterakonietenfestival: een zee van sneeuwklokjes en winterakonieten stralen in het voorjaarszonnetje. Het stinzenplantenseizoen is duidelijk begonnen. Loop een keer mee op een excursie!

(februari 2018)


winterakonieten
Winterakoniet en sneeuwklokje

Storm velt 300 jaar oude lindenboom

Kennemerland kreeg de volle laag. Bomen, ondanks dat ze nog geen blad dragen, vielen om of braken als lucifershoutjes af. Ook Huis te Manpad kreeg zijn portie. Diverse bomen in het broekbos, waaronder enkele van de vele door de essentaksterfte aangetaste bomen werden omver geblazen. Een circa 300 jaar oude en verzwakte lindenboom op het voorplein was niet tegen de zeer zware storm bestand. Gelukkig werden er geen personen, auto's of gebouwen geraakt.

Huis te Manpad is bezig met vervanging van de oude lindenbomen. In 2010 werden de eerste vervangen. Van die oude bomen zijn stekken genomen en die worden momenteel opgekweekt. Binnen enkele jaren zullen alle bomen van het voorplein, die in een speciaal quinconce-verband staan, worden vervangen.
Dat dit noodzakelijk is, blijkt vandaag.

(18 januari 2018 - foto gemaakt door de tuinbaas Bas van der Hengst)


300 jaar oude lindenboom
Omgewaaide lindenboom op het voorplein

stormkaart 18 januari KNMI
Stormkaart 18 januari KNMI


Wilde hyacint
Blue bells op het Manpad
Voorjaarswandelingen

Op zaterdag 3 februari beginnen de excursies op misschien wel de best bewaard gebleven buitenplaats van Kennemerland. Door de nieuwe tuinbaas zijn de paden fraai opgeknapt, waardoor de buitenplaats ook in een regenperiode goed is te bewandelen. Huis te Manpad is beroemd vanwege de overvloedige stinsenflora, maar er zijn ook bijzondere dieren te zien.

ReeŽn, ijsvogel en wielewaal
Door de relatieve rust in het gebied, valt er tijdens de wandelingen regelmatig iets onverwacht te bewonderen. Zo is er een grote groep reeŽn, die zich goed schuil houdt in het lage hakhout, maar zich zo nu en dan laat zien. Tot wel 13 stuks zijn er gezien op Huis te Manpad. Ook twee paren bosuilen zijn actief, net als verleden jaar.

Met enig geluk laat ook een van de ijsvogels zich zien bij een sloot. Wat verder in het voorjaar is er kans op een roepende wielewaal. En natuurlijk is er de rijke stinsenflora gedurende het hele voorjaar en waar Manpad om bekend is.

Essentaksterfte
Zoals overal in Nederland zijn de essenbomen op Manpad aangetast door de essentaksterfziekte. Een recente inventarisatie heeft laten zien dat de aantasting vrijwel alle bomen heeft getroffen. Daar waar de aangetaste bomen gevaar opleveren voor mensen, gebouwen, schuren of wegen zullen worden omgezaagd.

Excursies
Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar, die u meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend.

Meer informatie vindt u op de pagina: Bezichtiging.

(17 januari 2018)ĎEen bezielde schavuití

Deze maand presenteert Marita Mathijsen het boek 'Een bezielde schavuit', het levensverhaal van Jacob van Lennep, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk.

Zij doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen, waar ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende fotoís en tekeningen.

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisme de literatuur van de negentiende eeuw in Nederland.

Naast het boek is er deze maand, vanaf 18 januari, ook een tentoonstelling over Van Lennep in het Stadsarchief te Amsterdam.

Het boek is uitgegeven bij Balans. 640 pagina's ISBN 9789460038501

(10 januari 2018)


Jacob van Lennep
Boek Jacob van Lennep

Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017