Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's


Nieuws uit 2021

.

10 mei 2021Duurzaam gebouwd,
goed geïsoleerd,
met natuurlijke bouwmaterialen
en dat zonder bouwplan

Op Huis te Manpad zijn er diverse plekjes - een houtstapel hier, een opslagschuurtje daar - waar je kan genieten van de rust.

Rust op de buitenplaats, midden in de Randstad, is voor vele dieren een voorwaarde. Het winterkoninkje koos deze plek uit, om zijn nestje te bouwen: prima geschikt voor het uitbroeden van de eitjes.

We denken dat dit zonder uitgekiend bouwplan gemaakt is, maar zeker weten doen we het niet. Wellicht vergissen we ons. En of het volgend jaar weer gebruikt wordt? We betwijfelen het. 'Cradle to cradle' zullen we maar zeggen.

9 mei 2021

.


Over oude perenbomen

Een van de parels van het Manpad is de slangenmuur. Een fruitmuur gebouwd in een s-vorm. Een muur van wel 200-meter zonder onderbrekingen, op de fraaie toeganspoort na. Langs deze muur staan perenbomen, appelbomen, moeibei en perzik. Sommige bomen zijn heel erg oud, wel meer dan 100 jaar. Aan de hoogte van de fruitboom kan je dat niet afleiden, maar wel aan de dikke, knoestige stam.


Ze zijn op een hele bijzondere wijze gesnoeid, afhankelijk van de standplaats, langs de slangenmuur. Zodat ze precies passen in het geheel. De ene met de takken naar links, een andere met de takken naar rechts. En wat ook belangrijk is: de entplek zit laag aan de stam, zodat de eerste fruittakken laag langs de muur geleid kunnen worden.


Maar ook perenbomen hebben niet het eeuwige leven. Vandaar dat de tuinbaas op het Manpad regelmatig jonge nieuwe bomen (van het zelfde eeuwenoude ras) opkweekt. In dezelfde leivorm, zoals dit al honderden jaren op Huis te Manpad gebeurt.

16 april 2021Mieke Wilmink
(15 mei 1943 – 22 maart 2021)

Op maandag 22 maart jl. bereikte ons het droeve bericht dat Mieke Wilmink was overleden. Zij was al geruime tijd ziek.

Mieke is ruim twintig jaar betrokken geweest bij de rondleidingen op Manpad. Ook aan de realisatie van het boek van Barbara Joustra, over de geschiedenis van het Huis te Manpad, heeft zij een aanzienlijke bijdrage geleverd. Na haar start bij het IVN, Zuid Kennemerland, is Mieke begonnen met het geven van rondleidingen op de Buitenplaatsen en Landgoederen in Zuid Kennemerland. Daarbij kreeg zij en haar publiek toegang tot veelal gesloten (particuliere) pareltjes van rust, natuur en tuinarchitectuur in onze regio.

Zij werd ook bekend en geroemd om haar cursussen die zij gaf aan de volksuniversiteit Haarlem e.o. en dan met name over het ontstaan van de eertijds talrijke Buitenplaatsen in onze omgeving. Haar excursies zijn door vele, vele deelnemers bezocht en blijven bij velen in herinnering door haar levendige verteltrant, haar brede kennis en gevoel voor detail. Daarbij waren het Landgoed Elswout en het Buiten Huis te Manpad haar favoriet. Aan de werving en opleiding van gidsen, m.n. voor Manpad, heeft zij een grote bijdrage geleverd. Wij hebben in 2015 op passende wijze nog afscheid van Mieke kunnen nemen. Mieke zullen wij herinneren als een lieve, betrokken vrouw, iemand die altijd klaar stond en graag haar kennis deelde.

Wij wensen haar man Jos en haar beide kinderen en familie veel sterkte met dit verlies.

Namens bestuur, medewerkers en gidsen van Huis te Manpad. Peter de Jong.

4 april 2020‘Stinzen – weet u wat het zijn?’
studiemiddag stinzenplanten

Bonte krokus, holwortel, bostulpen, knikkende vogelmelk, Haarlems klokkenspel…
Ze zijn een feest voor het oog en een aankondiging van de lente. Deze voorjaarsbollen zorgen voor kleurrijke velden in tuinen en parken. Het zijn de juweeltjes van het voorjaar.

Vanaf de 16e eeuw is men al begonnen deze verwilderingsbollen aan te planten op kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen en bij huizen van notabelen. Maar ze zijn ondertussen ook te vinden in pastorietuinen, stadswallen, begraafplaatsen en de oudere stadsparken.

De belangstelling voor stinzenplanten is groeiend, zowel bij eigenaren en beheerders van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen als bij het grotere publiek. Deze opbloeiende interesse is mooi, maar vraagt tegelijkertijd om bewustzijn over het historische karakter van en zorgvuldige omgang met deze bijzondere stinzencollecties.

Op donderdag 22 april wordt door de Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen een studiemiddag georganiseerd in samenwerking met het Gilde van Tuinbazen, de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deze vindt plaats via een livestream vanuit Het Koetshuis op Huis Landfort te Megchelen. Deelname is gratis na aanmelding bij www.skbl.nl.

19 maart 2021

Haarlems klokkenspel


Keukenhof dicht, Manpad dicht

Het valt allemaal niet mee. Alle belangrijke tuinen waar je kan genieten van de voorjaarsbloemen zijn dicht. De Keukenhof moet vanwege het tegengaan van de besmetting met het coronavirus de poorten gesloten houden en ook op Huis te Manpad zijn excursies niet mogelijk.

Gelukkig worden steeds meer museacollecties gedigitaliseerd, zodat hun schatten nu gewoon vanachter de computer te bezichtigen zijn. Bijvoorbeeld de beroemde Fagel-collectie, waaruit deze mooie tekening van een tulp uit gekopieerd is.

In de 17e en de 18e eeuw werd deze bibliotheek opgebouwd door de familie Fagel, een politiek invloedrijke familie uit Den Haag. Vijf generaties lang bekleedden zij de functie van griffier van de Staten Generaal. Door geldgebrek en de politieke situatie in Nederland moest Hendrik Fagel de Jonge (1765-1838), die in Engeland verbleef toen de Fransen De Republiek bezet hadden, zijn bibliotheek verkopen.

Een belangrijk item uit de collectie gaat over de tuinen en tuinkunst uit de 17e eeuw van de Nederlandse Republiek. Impressie van de Fagel collectie.

In 1802 werd de Fagel collectie in zijn geheel gekocht door Library of Trinity College Dublin.

13 maart 2021

Alckmaarse Lusthoff van Tulpaanen

Excursies
Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die de excursie-gangers meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301 of peter-atalanta@hotmail.com.

Vanwege de landelijke coronamaatregelen zijn de excursies voorlopig geannuleerd. Raadpleeg deze website wanneer de excursies weer doorgaan. Onze excuses voor het ongemak.

januari 2021


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

twitter©verKennemerland.nl