Familiewapen van Lennep ©verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944
Geschiedenis
Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact
Foto's


'Van boom tot boeier'

In 2021/2022 is de oude eikenlaan op het Huis te Manpad vervangen met jonge, nieuwe bomen. Het hout van één van de oude eikenbomen is gebruikt voor de bouw van een houten zeilschip, een boeijer. Van de kap, het transport, het verzagen van de boom en het werk op de scheepstimmerwerf is een film gemaakt. De trailer van de film is (klik hier) te zien.





appels, peren en druiven
© foto: Fred van der Hengst



Ooft van het Manpad

Ook dit jaar is er weer veel werk besteed aan de verzorging van de fruitbomen in de boomgaard van Huis te Manpad. Snoeien, opbinden en uitdunnen (krenten) van de bomen of druivenranken is een secuur en tijdrovend werk. Maar zoals op de foto zichtbaar is: het heeft zijn vruchten afgeworpen!

De appels zijn sterappels en de peren zijn van het ras Beurré Hardy, een ras van handperen uit 1820. In de boomgaard van Huis te Manpad staan bijna uitsluitend bomen van oude fruitrassen.

De druiven, van het ras Frankentaler, komen uit de druivenkas en zijn dit jaar wederom verzorgd door de voormalige tuinbaas Fred van der Hengst.

Dit jaar hebben we op diverse momenten op deze website uitleg gegeven wat er allemaal moest gebeuren om deze fraaie trossen te kunnen oogsten. Maar het resultaat is er dan ook.

19 september 2023



De druiven kleuren al blauw!

De maand augustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd, dat is volgens het Genootschap Onze Taal afgeleid van het Latijnse Augustus.


Voor de druiven in de kas op Huis te Manpad maakt het niet veel uit. Door de goede zorgen van de voormalige tuinbaas Fred van der Hengst zien de trossen van de Frankentaler er op 1 augustus al schitterend uit. Volgens Fred duurt het nog wel 3 à 4 weken voordat de druiven rijp zijn.

Zoals eerder gemeld: in Duitsland en Italië wordt van deze blauwe druif wijn gemaakt. In Nederland wordt de frankentaler vooral als 'tafeldruif' gebruikt. De smaak is neutraal en lekker zoet. De schil is dun, ideaal voor het dessert na een heerlijke maaltijd.

1 augustus 2023

© foto: Fred van der Hengst


Poly en Huis te Manpad

De zomerstorm Poly van 5 juli heeft behoorlijk huisgehouden, ook op de buitenplaats. Op het Huis te Manpad zijn diverse grote bomen omgewaaid. Gelukkig is er geen persoonlijk letsel en zijn gebouwen en muren gespaard gebleven. Nu de boel opruimen en analyseren wat er valt te herstellen. Wellicht wordt besloten om een omgewaaide boom te laten liggen: de natuur ruimt het dan wel op en is goed voor de biodiversiteit.

1 augustus 2023


Fikse schade aan de bomen op het Manpad'.
foto's: © Bas van der Hengst



Een eikenboom viel dwars over de beukenlaan.
foto: © Huib Koel 5 juli 2023





Bestuursvoorzitter Ed Cousin
van Stichting Huis te Manpad
foto's: © Joke van der Aar/Huib Koel
Jaarlijkse BBQ

Op een mooie, zonnige vrijdagmiddag werd door het bestuur van de Stichting Huis te Manpad de jaarlijkse barbeque voor de vrijwilligers, medewerkers en gebruikers/bewoners georganiseerd.

Als dank voor de werkzaamheden en inzet kreeg iedereen een ets van Huis te Manpad, gemaakt door Han van Hagen.

Bestuursvoorzitter Ed Cousin vertelde in zijn toespraakje over de huidige uitdagingen en de toekomstige plannen. Bijvoorbeeld voor de restauratie van de behangschilderingen, gemaakt door Jurriaan Andriessen. Experts, zelfs vanuit het buitenland (Louvre) worden geraadpleegd bij dit omvangrijke en kostbare werk.
Over de recente ontwikkelingen rond het toegangshek van de overtuin, en over de goede samenwerking met de nieuwe bewoners van het hoofdgebouw.

Het was een gezellige en geslaagde avond.

23 juni 2023



Snoeien doet groeien

Inmiddels beginnen de vruchten van de 'frankentaler' in de druivenkas van Huis te Manpad flink te groeien.

Vandaar dat Fred van der Hengst - ondanks het warme zomerweer - 's ochtends vroeg bezig is om druiven weg te knippen in de tros. De overblijvende druiven krijgen daardoor meer ruimte, en dat komt uiteindelijk de opbrengst ten goede. Met een nagelschaartje wordt er in de druiventros gesnoeid. Hieronder twee foto's van dezelfde tros: voor en na het krenten.

Het is warm, maar gelukkig niet heel vochtig. Daardoor krijgt meeldauw - een parasitaïre schimmelziekte die de bladeren én de druiven kan aantasten - vooralsnog geen vat op de frankentaler. 'Maar het blijft opletten!',aldus Fred.

16 juni 2023

Foto links is voor de snoei,
foto rechts is na het 'krenten'.
foto's: © Fred van der Hengst


Van knop tot druif

De 'frankentaler' in de druivenkas van Huis te Manpad heeft maar een korte bloeitijd. In twee weken tijd veranderen de bloemtrossen van knop naar (kleine) druif. En dat betekent dat er weer werk aan de winkel is!

De voormalige tuinbaas heeft de zorgtaken van deze heerlijk smakende druif en doet naast het opbinden van de zijscheuten en het snoeiwerk ook het zogenaamde krenten. Wanneer de druifbes groter wordt moet er ruimte zijn in de tros: met een schaartje worden er druiven weggeknipt.

Dat is een precies en lastig werkje: op een trapje, boven je hoofd en in een warme kas. Vandaar dat Fred van der Hengst dit meestal 's ochtends doet, wanneer de zon nog niet hoog aan de hemel staat.

In Duitsland en Italië wordt van deze blauwe druif wijn gemaakt. In Nederland wordt de frankentaler vooral als 'tafeldruif' gebruikt. De smaak is neutraal en lekker zoet. De schil is dun, ideaal voor het dessert na een heerlijke maaltijd.

22 mei 2023

foto's: © Wilma van den Heuvel


Na de peren komen de appels

De perenbomen langs de slangenmuur op Huis te Manpad zijn reeds uitgebloeid, maar de appelbomen zijn nu echt een plaatje.

Neem de bloemsem van deze hoogstamappel. De iets warmere dagen in de eerste week van mei deed de bloemknoppen openspringen. Graag nodigen wij u uit om op zaterdagochtend naar Huis te Manpad te komen voor een rondleiding, want de boomgaard is nu echt een 'must see'.

Deze bekroonde Engelse appel "Laxton's Fortune" is geteeld door de Edward en William Laxton. We schrijven het jaartal 1904. De rechten om te mogen kweken zijn vrijgegeven in 1931. Tegenwoordig is het niet echt een commerciële appelsoort: alleen op kleine schaal, bij particulieren is deze toch wel historische cultivar te vinden. En dus ook in de boomgaard van Huis te Manpad.

In de speciale druivenkas zijn de ranken van de frankentaler zorgvuldig opgebonden langs de ijzeren draden. De eerste bloemtrossen zijn veelbelovend over een mooie oogst. Over een paar weken staan ze in bloei.

5 mei 2023



Laxton's Fortune



Frankentaler in knop
foto's: © Huib Koel


Perenbomen in bloei

Ondanks het nog kille voorjaarsweer staan de perenbomen langs de slangenmuur in bloei. Het is echt een plaatje. Loop eens mee op een wandeling door het park!

Sommige perenbomen zijn meer dan 100 jaar oud en je verbaast je dan ook hoeveel pit er nog in zo'n boom zit. Neem deze Beurré Lebrun. Een boom die ondanks de leeftijd nog vol met bloesem zit. In het najaar levert het een heerlijke handpeer, mits deze vakkundig wordt gesnoeid. Maar dat is wel toevertrouwd aan de tuinbaas van Huis te Manpad.

20 april 2023



Beurré Lebrun
foto: © Huib Koel




IJsvogel (v)
langs de Leidsevaart in Heemstede
foto: © Rob Buiter

IJsvogel op Manpad

Het is al jaren een bekend geheim dat de ijsvogel op Huis te Manpad een broedlocatie heeft gevonden. In de forse kluit van een omgewaaide boom aan de rand van een sloot graaft deze vogel elk jaar zijn nest. Soms wordt op dezelfde plek een tweede keer in hetzelfde jaar gebroed.

De populatie ijsvogels in Nederland schommelt sterk. In strenge winters, met veel ijs, daalt het aantal fors. De vogel is een standvogel en vliegt in het najaar niet naar warmere oorden. Maar mede doordat ze meerdere legsels per jaar maken, met wel zes tot zeven eieren per keer, herstelt de populatie gelukkig snel.

Tot 2022 broedde de kleurrijke vogel op de buitenplaats. Wat er precies mankeerde weet men niet, maar daarna vond de ijsvogel de plek blijkbaar niet meer aantrekkelijk. Was de boomkluit uitgewoond?

Het was in ieder geval reden om aan de slag te gaan. Na overleg met deskundigen is deze week begonnen met herstel van de kluit. Overtollig riet is weggehaald, opschot gesnoeid en er is aan de achterkant grond aangevuld.



Maar mogelijk is de 'Manpad-ijsvogel' wel heel kieskeurig. Vandaar dat er plannen zijn ontwikkeld voor een tweede, meer duurzame oplossing. Een houten wand als rechte afscheiding van een berg grond met drie nestbuizen. Deze kunstmatige broedwand wordt op enige afstand van 'de boomkluit' langs dezelfde sloot aangelegd.

Een leuk project waarbij vrijwilligers actief betrokken zijn bij natuuraanleg op de buitenplaats. Deze kunstmatige ijsvogelwand wordt gerealiseerd mede dankzij een financiële bijdrage uit het programma 'Betrekken bij Groen' door de provincie Noordholland.

Of en welke van de twee plekken door een paartje ijsvogels wordt verkozen, houden we in de gaten en leest u later op deze website. Nu maar hopen dat de visstand op peil blijft.

11 maart 2023


vrijwilligers aan het werk bij de boomkluit
foto: © Bas van der Hengst


Werk aan de winkel

Dat de Amsterdamsche Duinwater-Maatschappij (tegenwoordig Waternet geheten) een bijzondere relatie heeft met Huis te Manpad is bekend. De familie van Lennep, voormalige eigenaar van Manpad, stond aan de wieg van de waterwinning, die circa 170 jaar geleden is begonnen.

Het is daarom heel fideel dat de vrijwilligers van Waternet af en toe komen helpen in het park van Huis te Manpad. Speciaal wanneer er groot onderhoud nodig is, bijvoorbeeld in het hakhoutbos.

Het drassige gedeelte achter in het park, dicht tegen de Leidsevaart aan, is een speciaal biotoop. Vochtminnende planten, zoals het fraai bloeiende groot springzaad (Impatiens noli tangere), niet te verwarren met de exoot reuzenbalsamien (Impatiens glandulifera). Maar ook struiken en bomen die van drassige omstandigheden houden (essen en elzen) doen het daar uitstekend.



vrijwilligers aan het werk
foto: © Bas van der Hengst

groot springzaad


Groot springzaad
foto: © Huib Koel





Het beheer is daar ook specifiek op afgestemd: eens in de ongeveer 10 jaar wordt een deel van de bomen gekapt of gesnoeid. Vanuit de stobbe schieten vervolgens nieuwe twijgen omhoog, die in de jaren daarna uitgroeien tot tien centimeter dikke stammen. In de tussentijd profiteren allerlei bloeiende planten van het licht in de open ruimte. Op een zomerse dag zoemt het daar dan van de insecten.

Het onderhoud wordt gedaan in januari en februari, ruim voordat de vogels weer beginnen met nestelen. Het nieuwe, jonge bos is een geschikt biotoop voor 'struikvogels', zoals tuinfluiter, nachtegaal en braamsluiper. Misschien komen ze al dit jaar broeden en anders zeker volgend jaar.

Ga aan het eind van het voorjaar eens mee op excursie! Wellicht hoort u dan de nachtegaal van het Manpad zingen.

8 maart 2023



winterakoniet in knop
foto: © Huib Koel
Winterakonieten komen in bloei

De winterperiode is nog maar halverwege, toch beginnen de eerste voorjaarsbloemen al te bloeien. Huis te Manpad staat bekend om de vele stinzenplanten, waaronder de geel bloeiende winterakonieten. Op sombere dagen blijven de bloemen gesloten, op een zonnige dag draaien de bloemhoofdjes mee met de zon.

Vanaf zaterdag 4 februari kunt u mee op een rondwandeling door het park. Vertrek is om 10.00 uur bij de toegangspoort aan de Herenweg.

29 januari 2023


Excursies

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Van 1 februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die de excursie-gangers meeneemt voor een boeiende wandeling.

Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301 of peter-atalanta@hotmail.com.

januari 2023


Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

twitter©verKennemerland.nl