Familiewapen van Lennep  verKennemerland terug naar beginpagina Manpad,getekend door Anton Pieck, 1944

Geschiedenis

Het Huis
Het Park
Beheer
Bezichtiging
Nieuws
Adres/Contact

Foto's





boomgaard

Topaz

Inboeten in de boomgaard

In de grote boomgaard staat een groot aantal laag-, half- en hoogstamappelbomen. Enkele bijna honderd jaar oud, maar het grootste deel is circa 25 jaar aangeplant. Alles volgens een vastgesteld patroon waarvan er van iedere variëteit twee bomen zijn aangeplant.

Afgelopen maand zijn er nieuwe appelbomen ingeboet. Een aantal bomen was door vraat van reeën of hazen doodgegaan en op die opengevallen plekken zijn nieuwe aangeplant.

In afwijking van voorgaande aanplant zijn nu ook enkele 'nieuwe' appelrassen gebruikt (Huis te Manpad blijft niet hangen in het verleden, maar gaat met de tijd mee). Bijvoorbeeld het ras Topaz.

Een heerlijke friszoete appel, geel-rood van kleur. Het bijzondere van deze soort is dat deze resistent is voor appelschurft, en andere gevaren waaraan een appelboom zo al kan lijden.

14 maart 2025



Er wordt hard gewerkt

Elke veertien dagen wordt er verslag gedaan over de werkzaamheden aan het grote huis. Inmiddels is het huis helemaal ingepakt en is de overkapping gereed. Zo kan er ook bij minder goed weer doorgewerkt worden. Niet dat het heel erg warm is, maar wind en regen hebben zo minder invloed. En dat is noodzakelijk omdat het hele dak eraf gaat. Op de foto liggen de dakpannen nog op het dak, maar die zijn inmiddels ook al verwijderd.

Daarnaast vordert het werk aan de ramen en kozijnen gestaag, waarbij de verrotte delen worden verwijderd. Ook de stenen trappen krijgen een grote onderhoudsbeurt.

4 februari 2025 foto: Bureau Onderwaater




overkapping




boerencrocus

Hoort u de lijster al zingen?

De zang van de zanglijster is één van de kenmerken die aangeven dat het voorjaar in aantocht is. Een ander kenmerk is de bloei van de boerencrocus of de sneeuwklokjes, en van die laatste heeft het Huis te Manpad duizenden!

Gaat u een keer mee op een wandeling om ze te zien? Vanaf zaterdag 1 februari begint het excursieseizoen weer.
  • 1 feb. t/m 15 oktober: elke zaterdag om 10.00 uur.
  • 1 feb. t/m 31 mei: elke dinsdag om 14.00 uur.
De excursies vertrekken vanaf de toegangspoort aan de Herenweg, daar dus verzamelen. U parkeert uw auto buiten het terrein, fietsen kunt u zetten bij het linker koetshuis. Een rondleiding duurt circa 1,5 uur en is gratis. Aanmelding is niet nodig. De excursie gaat soms over smalle paadjes en een scootmobiel, rolstoel of zware kinderwagen is daarvoor niet geschikt. Huisdieren worden niet toegelaten.

De gebouwen van Huis te Manpad worden particulier bewoond en zijn niet open voor het publiek.

25 januari 2025



Leifruit als immaterieel erfgoed

De techniek van fruitbomen snoeien in allerlei leivormen is een eeuwenoude praktijk die vermoedelijk al sinds de Middeleeuwen wordt toegepast. Het is ontstaan in Europa, met name in kloostertuinen en paleistuinen, waar monniken en tuinlieden methoden ontwikkelden om fruitbomen in beperkte ruimtes te laten groeien en hun opbrengst te maximaliseren.

De techniek werd verder verfijnd en populair in Frankrijk en Italië. Vooral in de tuinen van kastelen zoals Versailles werden leibomen gebruikt als onderdeel van de geometrische tuindesigns. Leifruitbomen waren niet alleen functioneel, maar ook een esthetisch element in formele tuinen.

Het Gilde van Tuinbazen wil graag meer aandacht voor de ambachtelijke techniek van het kweken en snoeien van leifruit. Daarvoor worden er dit jaar twee Leifruitdagen georganiseerd. De eerste is in de bloesemperiode.

Op zaterdag 1 maart bent u van harte welkom op Huis te Manpad voor een rondleiding door de boomgaard. Tuinbaas Bas van der Hengst en zijn vader Fred (de vroegere tuinbaas van Manpad) kunnen u alles vertellen over de toegepaste technieken. Een tweede wereldleifruitdag wordt in september georganiseerd op de openmonumentendag.

Wilt u alles weten over leifruit? Meld u dan aan voor een excursie via de e-mail: wereldleifruitdag -apestaartje -huistemanpad.nl. De wandelingen starten om 10, 11, 12 of 13.00 uur. Vertrek is bij de toegangspoort aan de Herenweg. Geef in uw e-mail tevens aan op welk tijdstip u wilt meelopen.

Op een tiental plekken in Nederland wordt uitleg gegeven over de techniek van leibomen snoeien. Kijk op Leifruitdagen

21 januari 2025




perenbloesem-manpad


Belgisch Hek




vliegende schoorsteen

Vliegende schoorstenen

Om het dak goed te kunnen repareren, ook in de wintermaanden, wordt er een gigantisch scherm geplaatst over het grote huis. Daarvoor moesten de vier grote schoorstenen weggetakeld worden (en kunnen die gelijk ook een opknapbeurt krijgen). Dat is deze week gebeurd.

Het is maar goed dat de Sinterklaastijd al geweest is, anders zag het er niet goed uit voor de bewoners van Huis te Manpad.

16 januari 2025 - foto's: bureau Onderwaater

overzicht


Wie werkt er aan de verbouwing?

Zo'n omvangrijk project als het verduurzamen van het Grote Huis doe je niet in je eentje. Een trits van gerenommeerde bedrijven is bij deze klus betrokken. Van loodgieter en schilder, tot steigerbouwer en architecten.

Vandaag is het 'bouwbord' geplaatst. Helaas is er te weinig plek voor alle deelnemende organisaties. De opdrachtgever is de Stichting Huis te Manpad.

10 januari 2025




bouwbord




50 jaar Nico de Bont

De aannemer

De hoofdaannemer van het project is aannemingsbedrijf Nico de Bont BV uit Vught, onderdeel van TBI Holdings. Bij het bedrijf, opgericht in 1960 door Nico de Bont en zijn vijf zonen, werken bijna 100 mensen en het is gespecialiseerd in renovatieprojecten. Het was of is betrokken bij diverse grote en landelijk bekende projecten in Nederland, zoals de Domtoren van Utrecht, het Monument op de Dam en het gebouw van de Tweede Kamer op het Binnenhof in Den Haag.

'Het is onze missie om monumentaal erfgoed te behouden voor de toekomst', stelt het bedrijf op haar website. 'We geloven erin dat monumenten moeten leven. Anders vergaan ze. Vitaal leven in monumenten vraagt op haar beurt weer om hedendaags comfort en om lage energielasten. Zodat gebruikers en eigenaren hun monumenten blijven omarmen.'

In de regio Zuid-Kennemerland heeft het bedrijf gewerkt aan de renovatie en uitbouw van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Uitvoerder bij het project Manpad is Koen van der Eng.

(foto: Nico de Bont BV)



Het Grote Huis wordt ingepakt

De eerste zichtbare werkzaamheden zijn eind vorig jaar begonnen! Er is een speciale bouwbrug aangelegd omdat de klassieke poort niet breed en stevig genoeg is voor zwaar vrachtverkeer; de stenen boogbrug naar het eiland is verstevigd en de bouwketens zijn geplaatst.

Er is ook begonnen met de 'scaffolding construction', de steigerbouw. Het gehele huis wordt ingepakt, zodat er ook in wat mindere weersomstandigheden doorgewerkt kan worden.

de werkzaamheden zijn gestart

Nieuws van 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024

Deze website gebruikt 'cookies' uitsluitend voor analyse.

©verKennemerland.nl